Petra a Petőfi Csarnokban!


A Livesound szervezésében tavasszal Budapesten koncertezik a CLASSIC PETRA! A nagy öregek Bob Hartman és Greg X Voltz vokalista vezetésével 2011.május 5-én látogatnak a Petőfi Csarnokba.

A Petra a keresztény rock és a kortárs keresztény zene úttörője.

1972-ben alakult Fort Wayne-ben, Indiana államban, s a tagok egy Biblia iskolába jártak, s nevüknek a „szikla” szó görög megfelelőjét választották. Eleinte parkokban, börtönökben és kávézókban játszottak, mígnem minden gyökeresen megváltozott: lemezszerződést ajánlottak nekik. Bár a Myrrh Records a Word Inc. modern művészekre szakosodott részlege volt, még ők sem voltak eléggé felkészülve a Petra által játszott rockzenére, melyben eleinte a déli hangzás, később a progresszív rock került előtérbe.


Amint az nemsokára kiderült, az Egyházat is készületlenül érte a Petra.

A banda feketelistára került néhány keresztény könyvesboltban, Amerika-szerte kiprédikálták őket, igyekeztek távol tartani a rajongókat a koncertekről. A rajongók azonban megtalálták őket, s a lemezeladás az egekbe szökött. A nyolcvanas évek közepére a világi művészek irigykedve figyelték a Petra koncertek jegyfogyási statisztikáit; a banda beutazta az egész országot, s egyre szélesebb körű, rendkívül lojális rajongótábort épített fel. A nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején a

Petra minden kétséget kizáróan a világ legnépszerűbb keresztény rockzenekara volt.

Ebben az időszakban valamennyi albumuk tízezres nagyságrendben fogyott, a koncertek megtöltötték az arénákat, s a keresztény rádiók slágerlistáin is előkelő helyet foglaltak el dalaik. Zenéjével és stílusával a Petra számos művészre gyakorolt hatást, folyamatos úttörő munkát végzett, nagy szerepet játszott abban, hogy a Kortárs Keresztény Zene ma az, ami. Több mint három évtizedes munkásságuk során 20 stúdió albumot, valamint 2 spanyol nyelvű és 2 élő albumot adtak ki, ezek közel 10 millió példányban keltek el, tizenháromszor jelölték őket Grammy díjra, s négyszer meg is kapták azt. 2000-ben a Petra volt az első keresztény rockzenekar, amit a gospel zene nagyjai között emlegettek. A Petra volt az első keresztény rockzenekar, mely bekerült Hard Rock Cafe érdeklődési körébe.

2010 elején a Petra bejelentette, hogy újra egyesül a zenekar.

Mégpedig a „klasszikus”, nyolcvanas évekbeli felállás szerint: Greg X. Volz, énekes, Bob Hartman gitáros, Mark Kelly basszeros, Louie Weaver dobos és John Lawry billentyűs. Ősszel kiadtak egy CD-t, mely az új anyag mellett a klasszikus korszak slágereinek feldolgozásait tartalmazza. A banda világkörüli turnéra indult, ami a „Back to the Rock” nevet viseli; a zenekar küldetése a legtömörebben így fogalmazható meg: "És eszökbe vevék, hogy Isten az ő sziklájok, és a felséges Isten az ő megváltójok."

2011-ben és 2012-ben a világkörüli utazás folytatódik.

Miért állt össze ismét a Petra? Egy olyan időszakban, mikor a zeneipar igyekszik újrafogalmazni a szerepét, a Petra megingathatatlan elkötelezettsége saját önazonossága mellett arra emlékeztet, hogy a kortárs keresztény zene mit jelentett valaha, s mit jelenthetne a jövőben. A Petra sosem törekedett, arra hogy divatossá váljon a rajongók kedvéért. S bár a Petra mindig is inkább spirituálisan vonzotta a közönséget, zeneileg úgyszintén versenyezhet a legjobbakkal napjainkban is. A keresztény zene e korántsem fiatal nagykövetei remélik, hogy visszatérésük mintegy felszólítja az embereket arra, hogy térjenek vissza ifjúkoruk buzgó hitéhez, s újra felépíti azt a szilárd alapot s üzenetet, ami a kortárs keresztény zenét hajdanában jellemezte. Hisznek abba, hogy a Gospel zene újra ellenállhatatlan vonzást jelenthet.Ezek is tetszeni fognak!
Ha tetszett Oszd meg ismeroseiddel!
Ne maradj le az újdonságokról!

Rendeld meg hírlevelünket!
A jobb oldali oszlop tetején >>